top of page

Regulatorni pritiski - DaKript 46

Updated: Apr 16, 2023

V zadnjih tednih so regulatorji, skupaj z bankami, v ZDA in UK izvedli nekaj akcij, ki so usmerjene na tako imenovane "on ramp-e" (storitve oz produkte kjer lahko fiat zamenjaš za bitcoin) ter staking produkte.

Gary Gansler (SEC) je v več govorih poudaril vlogo SECa pri varovanju potrošnikov in da bodo naredili vse, da jih obvarujejo pred zlorabami, prevarami in bankroti. Spomnil je, da so vse kriptovalute razen bitcoina security (dolžniški vrednostni papir) ter poudaril pomembnost hraniti bitcoin v svoji denarnici.

Če bi SEC resnično želel obvarovati potrošnike, manjše vlagatelje in regulirati trg, potem bi to že davno storil. Ima to moč in pristojnost, a trenutno še nima tega interesa. Še vedno ščiti obstoječi finančni sistem in največje banke. Kripto podjetjem pa izdaja kazni za neskladnost, pri čemer pravila zanje niso vedno jasna. Na ta način se ustanova tudi delno financira. Poteza, ki bi resnično potrdila, da želijo trgu dobro, bi bila potrditev ene od številnih vlog za Bitcoin ETF sklad, ki bi omogočil posreden dostop do bitcoina številnim institucionalnim vlagateljem. A vse do sedaj je zavrnil. Zanimivo, potrdil pa je Bitcoin futures (stava na dvig ali padec cene) sklade. Ta signal pove dovolj.

Številne institucije v ZDA čakajo na sprejem Bitcoin ETFa, kar bo omogočilo dostop kapitalu, ki se bitcoina trenutno ne sme dotakniti.

Omejevanje t.i. "on-rampov" je dobilo nov zagon in zdi se, da gre za usklajeno akcijo, ki bo pod pretvezo varovanja potrošnika, otežila nakup bitcoina in kripta. Nekatere banke prekinjajo sodelovanja s kripto podjetji, uporabnikom prepovedujejo prenos sredstev na kripto borze ali pa zapirajo njihove račune. Zdi se, da se bojijo nadaljnjega odtekanja sredstev uporabnikov v decentraliziran monetarni sistem, ki ga ne morejo nadzorovati. Hkrati centralne banke in vlade nadaljujejo s CBDC (digitalni dolar, evro...) projekti, ki poleg popolne kontrole nad vsemi vašimi transakcijami, omogočajo tudi omejevalne funkcije. Na primer denar na vašem računu bo izbrisan, če ga ne porabite v roku enega meseca. Drugi primer o katerem sem že pisal je blokiranje računa v primeru akcij, ki jih boste izvedli (v realnem svetu ali na spletu) in jih bo vlada označila kot neskladna z njihovimi pravili (ki se jih lahko izmisli kadarkoli). Ne pozabimo še na limitiranje transakcij glede na vašo porabo CO2. Upam, da ste že začeli sami raziskovati na kaj dejansko vpliva CO2. ESG politika je nič drugega kot dodatna obdavčitev in sredstvoi nadzora. Isti kapital nam prodaja zgodbo Covida, Ukrajine, ESG-ja, "NLPjev"...

Dejstva govorijo povsem drugo plat kot lahko preberete, vidite, slišite v medijih. Preverite jih! Lahko pa @dakript sledite na Twitterju ali nostru, kjer boste našli vsebino tudi na to temo.


Ne gre izključiti možnosti, da se vlade in centralne banke v zahodnih državah koordinirano odločijo popolnoma omejiti dostop do bitcoina. Denarja, ki ga ne morejo kontrolirati in manipulirati. Zato, če razmišljate dolgoročno, je lahko vsak dan pravi čas za menjavo propadajočega fiata.


Fiat kolapsiranje se nadaljuje

Libanon je s 1. februarjem razvrednotil liro za 90 %. To je bil pogoj IMF-a za nove kredite. Če boste raziskali način delovanja IMF, boste ugotovili, da sistematično zasužnji vse države v katere vstopi pod pretvezo pomoči. Pogojuje kmetijsko politiko, strukturne reforme, monetarno politiko idr., s čimer maksimizirajo izkoriščanje posamezne države v koristi IMF. Ne gre za pomoč, gre za dobiček.


Preberi članek ali poslušaj podcast na to temo tukaj. 
Lightning vztrajno raste

Bitcoin Lightning kapaciteta na rekordni ravni. Poglej


Poučna vsebina na enem mestu

Na enem mestu zbrani odlični threadi na temo BTC, CBDC, rudarjenja,... tukaj.


Poraba energije in Bitcoin

S tem znanjem boste lahko demantirali očitke o pretirani porabi energije za rudarjenje Bitcoina. Preberi


CBDC in Ripple

Ripplova infrastruktura naj bi poganjala nekatere CBDC projekte. Decentralizirano? :). Več


Sea change

Članek, ki se ga splača prebrati.


Coinjoin

Če vas zanima zasebnost pri bitcoinu, lahko uporabite storitev coinjoin. Sledite navodilom tukaj.


Zgradite svojo infrastrukturo z rabljeno opremo

Kako? Poglej


Pomen Eliptične krivulje pri Bitcoinu

Preprosto, mar ne? Seveda


Digitalna zasebnost in varnost

Napotki za večjo stopnjo digitalne zasebnosti in varnosti. Če se še vedno sprašujete zakaj bi vam to koristilo, potem niste dovolj pozorni kaj se dogaja v zadnjih letih na tem področju. Preberi


Tehnologija, napredek, država in obdavčitev

Odličen članek na temo tehnološkega napredka, države in obdavčitveMisel tedna: Zaupanje je mati prevare. Preverjanje je mati resnice.

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page