top of page

NEO banka - vaša banka?

Ste zadovoljni s svojo banko? Kaj je njena dodana vrednost? Lahko uporabljate moderne plačilne metode? Vam nudijo tudi druge, ne nujno z banko povezane storitve?

4ca1da_a00ef4ab8a0d4353a077038422dfd7bb~

Če nimate najetega kredita pri vaši banki, lahko berete dalje. Moderne, t.i. neo banke, ponujajo uporabnikom uporabniško izkušnjo in storitve, ki jim tradicionalne banke v tem trenutku ne morejo konkurirati. V zadnjem desetletju je bil tehnološki razvoj, vsaj smislu poenostavitve uporabniške izkušnje in dodatnih storitev, pri večini bank na stranskem tiru. Položaj na trgu finančnih storitev jim je to omogočal. Večje banke so postale še večje, s koncentracijo moči in branjenjem položaja na trgu, pa je bil fokus drugje. Predvsem pa ne na uporabnikih.

V zadnjih 5 letih so na srečo uporabnikov start-upi v finančnem sektorju (t.i. fintech podjetja) poskrbeli, da se je začelo premikati tudi v smeri izboljšanja uporabniške izkušnje, totalne digitalizacije in ponudbi novih storitev. Vsem neo bankam je skupnega, da se vse dogaja na telefonu in da fizičnih poslovalnic, kot jih poznamo pri tradicionalnih bankah, ni več. Vse urejate prek telefona, vključno z odpiranjem računa.

Poleg bistveno boljše uporabniške izkušnje ter povezanih storitev, je za nas uporabnike bistvena tudi cena bančnih storitev, ki jih uporabljamo. In tu so neo banke, vsaj v tem trenutku, bistveno pred tradicionalnimi bankami, saj večino storitev nudijo brezplačno.

Neo banke (predvsem N26, Revolut in Vivid v evropi) sta uspeli relativno hitro pridobiti več milijonov uporabnikov, ki so odprli račun pri njih. V začetku predvsem kot sekundarni račun, ki so ga uporabljali za preizkušanje novosti, ki so jih neo banke uvajale. Del teh uporabnikov je po “poskusnem” obdobju pričel uporabljati neo banko kot primarno banko. Vse to je posledica počasnega odziva in prilagajanja večjih, tradicionalnih bank, ki v štartu v neo bankah niso videle nevarnosti. Dejansko kratkoročno in predvsem dokler neo banke ne bodo pričele ponujati kreditov in depozitov bodo tržni deleži več ali manj nespremenjeni. Ob uvedbi teh dveh storitev pa znajo uporabniki bistveno hitreje zamenjati obstoječo banko.

Je čas za menjavo banke? Preveri alternative VividN26, Revolut ...

bottom of page