top of page

N26 banka

Updated: Oct 1, 2020

Povsem digitalna banka, ki bi lahko zamenjala vašo banko. Pa je res tako?Zakaj je vredno razmisliti o uporabi N26 vsaj kot sekundarne banke, če že ne primarne?

  • brezplačna;

  • preprosta uporabniška izkušnja;

  • vse opravite prek mobilne aplikacije.
N26 je v prvi vrsti mobilna banka, ustanovljena leta 2013, na trg pa so vstopili leta 2015. Podjetje je ustanovljeno v Nemčiji in ima nemško bančno licenco. V osnovi je N26 mobilna banka, ki uporabniku omogoča, da vse storitve, ki jih banka ponuja, opravi prek aplikacije na telefonu. Poslovalnic na lokacijah nimajo. Na voljo je uporabnikom po evropi, svoje poslovanje pa širijo tudi na druge celine. Trenutno njihove storitve uporablja približno 6 mio uporabnikov.


Uporaba

Ker je v osnovi N26 mobilna banka je seveda primarna uporaba mogoča prek mobilne aplikacije (Android, iOS). Aplikacija je zelo pregledna in uporabniku prijazna. Kljub temu, da je uporaba omejena na mobilni telefon pa je z uporabniškega vidika rokovanje z aplikacijo povsem preprosto.

Vsi tisti, ki za takšna opravila raje uporabljate računalnik, lahko N26 uporabljate tudi prek spletnega vmesnika, ki je prav tako zelo pregleden in preprost. Le vstop in transakcije boste še vedno morali potrjevati preko aplikacije na telefonu.

Uporabniški vmesnik je v angleškem, nemškem, španskem, francoskem ali italijanskem jeziku.

Možnost uporabe z Garmin Pay in Google Pay (če ima kartica številko, ki ne pripada slovenskemu številskemu prostoru)


Storitve

Izmed klasičnih storitev, ki jih ponujajo banke boste pri N26 lahko odprli transakcijski račun (IBAN), opravljali plačilni promet, izvajali kartična plačila, dvignili gotovino na bankomatu ter vzpostavili direktno bremenitev. Na voljo je tudi oblika varčevanja (Spaces), a se sredstva za enkrat ne obrestujejo. Ob odprtju uporabniškega računa se vam dodeli transakcijski račun z nemško oznako DE, prejmete pa tudi debetno kartico (Mastercard). Izgled te kartice je nekaj kar pritegne pozornost drugih. No, mogoče to niti ni dobro :).

Stroški

Ta del vam bo še posebej všeč. Uporaba N26 osnovnega računa je brezplačna. Kaj to pomeni? Odpiranje transakcijskega računa, izdaja in uporaba debetne Mastercard kartice, mesečna uporaba mobilne in spletne banke, plačevanje položnic, omejeno število dvigov na bankomatu, vse to je brezplačno. Ja, prav ste prebrali :). Medtem, ko vam vaša banka zaračunava mesečne stroške za vodenje računa, uporabo mobilne, spletne banke, provizijo za plačevanje računov oz sepa nakazila, v obliki mesečnih stroškov izbranega paketa ali pa za posamezno storitev, lahko pri N26 to dobite brezplačno.


Ste že izračunali koliko stroškov imate z vašo banko letno? Povprečno cca 100 € ob povprečni uporabi osnovnih storitev. Zakaj bi plačevali 100 €, če ste lahko vseh teh storitev deležni brezplačno? Namestite aplikacijo, opravite identifikacijo in pričnite z uporabo.


Kako prenesem denar na N26 račun?

Denar lahko enostavno nakažete iz drugega transakcijskega računa kot sepa prenos. Druge možnosti so prek debetne/kreditne kartice, kjer za prvo polnjenje N26 računa ne boste plačali provizije. Za vsa nadaljnja polnjenja pa vam bodo zaračunali 3 % provizijo. Prav takšno provizijo pa boste plačali, če boste polnili račun prek Google oz Apple pay.

Vir polnitve pa je lahko tudi plača, ki jo lahko prejemate na N26 račun. Seveda brez provizije.


Uporabniški paketi

Trenutno so na voljo osnovni N26 račun, N26 You in N26 Metal. Kakšne so razlike med njimi si lahko preberete tu.


Varnost

Za dostop do aplikacije ter potrjevanje transakcij se uporablja biometrična avtentikacija (prstni odtis). Bolj podrobno o varnostnih elementih in nastavitvah pišemo tu.


Kako odprem račun?

Preprosto in hitro, kot je le mogoče, glede na zakonodajo. Obisk banke ni potreben. Med drugim verjetno tudi zato, ker fizičnih enot nimajo :). Namestite si aplikacijo N26, opravite postopek identifikacije in počakate na potrditev. Po izkušnjah na potrditev čakate med nekaj minut in enim dnevom. Več o odpiranju računa preberite v odpiranje N26 računa. Ko račun odprete, ga morate v 8 dneh prijaviti Furs-u.


Za koga je N26 primeren kot primarna banka?

Če ne nameravate pri banki najeti kredita, potem lahko resno razmislite o uporabi N26 kot primarne banke. Preberite več na strani Prednosti in slabosti.
Comments


Commenting has been turned off.

NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page