top of page

Britanci brez zasebnosti

Britanska vlada je nevarno blizu ukinitvi kriptiranja in normalizaciji množičnega nadzora vse komunikacije državljanov.

Zakon o varnosti na spletu, ki je v zadnji fazi pred sprejetjem, britanski vladi omogoča, da v storitve sporočil vnese t.i. zadnja vrata. Sprejete niso bile nobene spremembe, ki bi ublažile najnevarnejše elemente predloga zakona."V kolikor bo zakon o spletni varnosti sprejet, bo to velik korak nazaj za globalno zasebnost in samo demokracijo. Zahteva po vladno odobreni programski opremi v aplikacijah za sporočanje ljudi je zelo nevaren precedens. Če bo predlog zakona o spletni varnosti postal britanski zakon, se škoda, ki jo bo povzročil, ne bo ustavila na mejah Združenega kraljestva," so zapisali pri EFF.

Predlog zakona "bi zahteval filtriranje vsebin in preverjanje starosti za dostop do erotičnih vsebin. Zahteva tudi pošiljanje podrobnih poročil o spletnih dejavnostih vladi."

"Britanska vlada si želi podeliti pravico, da bi pregledala vsako sporočilo na spletu in iskala vsebine, povezane z zlorabo otrok ali terorizmom - in pravi, da bo tako nekako čudežno zaščitila zasebnost ljudi. To je preprosto nemogoče. Britanske skupine civilne družbe so predlog zakona obsodile, prav tako pa tudi tehnični strokovnjaki in skupine za človekove pravice po vsem svetu."

Britanska vlada želi pod pretvezo terorizma in zlorabe otrok, pridobiti pravno podlago za popoln nadzor komunikacije državljanov. Kontrola naroda je edini razlog tega zakona.


Podjetja, ki zagotavljajo šifrirano sporočanje, kot so WhatsApp, Signal in britanski Element, so prav tako pojasnila nevarnost predloga zakona. Junija se je tej skupini pridružil tudi Apple, ki je javno izjavil, da predlog zakona ogroža šifriranje in bi lahko državljane Združenega kraljestva še bolj ogrozil.

Vlada Združenega kraljestva se je na to množično nasprotovanje odzvala tako, da je zamahnila z roko.


Minister pričakuje, da bo industrija uporabila svoje obsežno strokovno znanje in vire za inovacije in oblikovanje zanesljivih rešitev za posamezne platforme/storitve, ki zagotavljajo tako zasebnost kot varnost otrok s preprečevanjem prostega deljenja vsebin o zlorabi otrok na javnih in zasebnih kanalih.

Izjemno zaskrbljujoče je, da lordska zbornica sploh ni začela resne razprave o zaščiti šifriranja in zasebnosti, čeprav je imela dovolj časa, da je pregledala vsak del predloga zakona.


Brez zasebnosti ni svobode. Podobno bodo poskušali v Evropi sprejeti EU poslanci, ki pod trdo palico WEF-a dvigujejo roke, ko je potrebno.

Comentarios


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page