top of page

DaKript novice 24/2021

Updated: Sep 13, 2021

Zdravo,


ste v zadnjem času opazili, da je zaloga blaga in produktov, ki jih iščete, pošla in nanje čakate dlje kot ste bili navajeni?

Redko kdo omenja problem dobavnih verig in proizvodnje, ki se že zadnje leto pojavlja na trgu. Razlog so seveda nesorazmerni ukrepi vladajočih ob lansiranju in vzdrževanju usklajene mega zgodbe. Večina svetovne proizvodnje se je začasno, za nekaj mesecev, povsem ustavila in se do tega trenutka ni vrnila na obseg izpred leta in pol. Težave z dobavo surovin in blaga so že nekaj časa realnost, a verjetno tega še nekaj časa ne boste zasledili v medijih.

In kako bo to vplivalo na nas, “navadne” ljudi? Med tem, ko boste poslušali, da je inflacija minimalna, boste za enak znesek iz katerekoli trgovine prinesli konkretno manj kot pred letom dni. Težave s proizvodnjo, transportom in posledično manjša dobava že rezultira v višjih cenah (tako za podjetja kot končne potrošnike) in te se bodo v tem in prihodnjem letu verjetno še zviševale. Ko bodo to ljudje množično ugotovili, bodo tudi vladajoči pričeli govoriti o težavah v dobavni verigi. Ne bi bilo čudno, če bodo takrat centralne banke na trg poslale nove, rekordne količine denarja, ki naj bi pomagale podjetjem in ljudstvu. Borze in kriptotrg bi takrat lahko bila deležna večje korekcije, a če spremljate trg nepremičnin, delnic, surovin, kripta v zadnjem letu, lahko pričakujete, da bo korekciji sledil odboj, tako kot v preteklem letu. Ta traja še danes. Kupno moč oz premoženje bodo ohranili tisti, ki imajo svoja sredstva naložena v eno izmed prej omenjenih skupin. Vse tiste, ki si tega ne morejo privoščiti, za to ne vedo ali pa temu ne verjamejo, bo padanje kupne moči enote denarja najbolj prizadelo.

Državno pomoč, ki jo bomo prejeli, bo v prihodnosti potrebno vrniti, saj države nimajo denarja in se bodo dodatno zadolžile. To pa pomeni, da se bodo posledično dvignili tudi davki. Počakajmo in videli bomo kako se bo odvila ta zgodba. Ne glede na to pa se je smiselno pripraviti na različne scenarije, če se še niste.


Blocktrade do 25 milijonov dolarjev

Kripto borza s slovenskim pridihom je za nadaljnji razvoj zbrala 25 mio USD svežega denarja. Kako ga namerava porabiti preberite tu.


Uporaba kriptovalut strmo narašča

880 % skok uporabe kriptovalut v zadnjem letu. Prednjačijo države v razvoju. Več


Blackrock kupil deleža v kripto rudarskih podjetjih

Blackrock, največji svetovni upravljavec premoženja, je kupil delež v podjih, ki se ukvarjata z rudarjenjem kriptovalut, Marathon Digital Holdings (6.71%) in Riot Blockchain (6.61%). Več


Kripto piše nova pravila v finančni industriji - Deloitte

Deloittova raziskava kaže razsežnosti potrebnih sprememb v finančni industriji. Kdor ne bo presedlal na novo tehnologijo, bo nekonkurenčen. Več


V Iranu spet dovoljeno rudarjenje kriptovalut

Iranska vlada bo s koncem septembra ponovno dovolila rudarjenje podjetjem, ki so registrirani za to dejavnosti. Več


Nejc Kodrič in večinski lastnik Bitstampa NXMH v sporu

Vzrok spora je (pre)nizka ocena vrednosti podjetja v postopku prve izdaje delnic. Več


V Hondurasu prvi Bitcoin kriptomat Soseda El Salvadorja je dobila prvi kriptomat, kjer lahko uporabniki kupijo in prodajo Bitcoin in Ethereum. Kriptovalute bodo lahko prebivalcem Hondurasa bistveno olajšale in pocenile pošiljanje denarja v domovino (kar 20 % BDP-ja). Več


Zakaj morajo države poskrbeti za Bitcoin infrastrukturo?

V kolikor želijo države zmanjšati odvisnost od velesil, morajo poskrbeti za razvoj Bitcoin infrastrukture. Preberi članek


Bitcoin je najboljši gladiator na svetu - članek


Celsius dodal Cardano (ADA)

Uporabniki Celsiusa lahko sedaj na svoj Celsius račun pošljejo ADA žetone in prejemajo donos v obliki ADA žetonov ali CEL žetonov. V zadnjem dnevu so uporabniki Celsiusa deponirali kripto v vrednosti več kot 100 milijonov USD neto. Na voljo so tudi nove promo kode.
Misel tedna

“Why do we pay taxes if the government can print unlimited money?”


コメント


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page