top of page

Uporaba kripta v zadnjem letu poletela

Chainalysis je opravil raziskavo, kjer je na podlagi podatkov na blokovnih verigah, analiziral obseg uporabe kriptovalut ter območje uporabe. Uporaba kriptovalut je v zadnjem letu narasla za 880 odstotkov, pri čemer je največja rast beležena na razvijajočih se trgih ob uporabi platform, ki omogočajo P2P (neposredno med uporabnikoma) transakcije.

Na podlagi uravnoteženih podatkov (metodologijo poglejte tukaj) je na prvem mestu Vietnam. Sledijo pa Idija, Pakistan, Ukrajina, Kenija, Nigerija itd


Ugotovimo lahko, da so na seznamu prvih 20 večinoma države Azije, Afrike in Južne Amerike. Med velesilami so na nižjih mestih ZDA (promet je zaradi VPN povezav verjetno napihnjen), Kitajska (lani na 4 mesu) in Rusija.


Uporaba na razvijajočih se trgih je narasla predvsem na področju uporabe P2P platform. Vzrok je v visoki inflaciji in zavarovanju pred njo. Prav tako se kriptovalute uporabljajo za pošiljanje denarja v domovino, ki je tako postalo hipno, brez ovir in skoraj brezplačno. Tradicionalni ponudniki takšnih storitev kot so Western Union, Wise, Money Gram izgubljajo tržni delež oziroma promet generiran prek njihovih platform in to lahko pričakujemo tudi v prihodnje. Podjetja uporabljajo kripto za plačevanje blaga in storitev.


Celotno poročilo lahko preberete tukaj.Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page