top of page

Kakšne so obresti za depozite v slovenskih bankah?

Vse več bank zaračunava ali pa nameravajo zaračunavati ležarine za sredstva na vaših bančnih računih. Res je sicer, da bo to najprej veljalo le za sredstva nad določeno vrednostjo (npr 50.000 EUR in več). Lahko sploh še pričakujemo donos za naša sredstva?


Vir: ZPS

ZPS je naredil analizo trga in v tem trenutku se obresti za depozite do enega leta praktično nične. Če boste z banko dosegli poseben dogovor si lahko obetate 0,1 % obrestno mero.

Ne samo, da v tem trenutku za vaš denar ne dobite praktično nič, kupna moč vašega denarja izgublja vrednost. Hitreje kot si mislite.

Uradna statistika sicer pravi, da je inflacija negativna, a sami presodite ali za vaš denar danes v trgovini dobite več ali manj kot pred enim letom. Obstajajo strani (npr http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts), ki beležijo cene skozi leta glede na povprečno potrošnjo uporabnika. Te kažejo bistveno odstopanje od uradnih meritev. Od kje razlika? Uradna statistika temelji na košarici dobrin, ki jo določi statistični urad in tako vpliva na zajem podatkov, ki lahko kažejo sliko, ki ni nujno realna.


Glede na trenutno politiko centralnih bank, ki skušajo spodbuditi potrošnjo (z dostopom do poceni denarja, kar vpliva na obrestne mere) bo očitno v prihodnjih nekaj letih za depozite težko dobiti donos s katerim boste zadovoljni.


Na trgu obstajajo alternative, ki zagotavljajo bistveno višje donose. Te se gibljejo tudi do 10 % letno. V kolikor vas kaj takšnega zanima si preberite več o Celsius Networku - kripto banki prihodnosti.

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page