top of page

Lagard - kriptovalute niso valute

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) se je v svojem govoru, kjer je komentirala dogajanje na trgu, dotaknila tudi kriptovalut. Komentar dokazuje, da kriptovalute pridobivajo na pomenu, uporabi in jih tradicionalne institucije, regulatorji in vlade ne morejo več ignorirati.


Lagardova je izjavila, da kriptovalute niso valute. Meni, da so visoko špekulativna sredstva, ki naj bi bile valute, a to niso. Najprej je potrebno razumeti kaj je valuta. Valuta je nekaj kar se uporablja v ekonomiji kot menjalno sredstvo. Poenostavljeno lahko rečemo, da je to nekaj kar nekdo sprejme kot menjavo za blago ali storitve. In kriptovalute so poleg ostalega tudi to. Če govorimo o Bitcoinu lahko rečemo, da je mnogo več kot valuta. Je plačilni sistem, hranilec vrednosti, decentraliziran sistem, ki lahko v prihodnosti pripelje do tega, da bo obstoječ monetarni sistem postal nekonkurenčen in nepomemben.

Razumemo lahko, da bodo centralne banke, finančne institucije in vlade še naprej, prek propagande, ljudi odvračale od kripto sveta. Zavedajo se, da izgubljajo moč. Dokler kontrolirajo denar, kontrolirajo celoten sistem. V trenutku, ko ne bodo več kontrolirali denarja in imeli moč manipulirati z njim, se bodo razmerja moči spremenila.


Nenazadnje je Lagardova očitno pozabila, da je Bitcoin uradna valuta in zakonito plačilno sredstvo v El Salvadorju in verjetno v prihodnjih mesecih še v kakšnih od preostalih južnoameriških držav.


Preberi članek o tej temi tukaj.


Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page