top of page

V El Salvadorju WU in drugi ponudniki ob 400 milijonov $ provizije

V El Salvadorju se je 7. septembra pričel izvajati zakon, ki opredeljuje Bitcoin kot uradno valuto in plačilno sredstvo. V državi lahko plačujete v bitcoinu ali dolarju. Izbira je odvisna od vsakega posameznika.


Salvador je ena izmed držav, ki je močno odvisna od priliva sredstev s strani državljanov, ki delajo v tujini. Kar 70 odstotkov prebivalcev prejema sredstva s strani svojih bližnjih, ki si služijo kruh drugje. Na letnem nivoju prenesejo skoraj 6 milijard $. To predstavlja kar 23 odstotka BDP.

Prenosi denarja v državo s strani fizičnih oseb


Do nedavnega so ljudje morali uporabljati tradicionalne ponudnike storitev prenosa denarja kot so Western Union, MoneyGram in drugi, ki zaračunavajo enormne provizije, ki znašajo približno 12 % (uporabnik pošlje 100 USD, prejemnik dobi 88 USD). Pri tem pa številni porabijo veliko časa, da sploh pridejo do poslovalnic, saj je infrastruktura slaba. Poleg tega sam prenos lahko traja nekaj dni.

Z uporabo Bitcoin denarnic, ki podpirajo Lightning network (protokol na Bitcoin omrežju), pa je prenos sredstev hipen in praktično brezplačen. Ko bodo ljudje spoznali prednosti Lightning networka bo to lahko pomenilo, da bi tradicionalna podjetja ostala brez 400 milijonov dolarjev na leto, samo v El Salvadorju. Vir: CNBC


In kaj to pomeni za ljudi? 400 milijonov $ več za njih.

Bitcoin omrežje ni samo valuta, je hkrati tudi plačilni sistem, decentraliziran, popolnoma transparenten, ki vsem uporabnikom nudi enake pogoje, brez tveganja preprečitve ali zavrnitve transakcije (npr s strani tretje osebe - banke, vlade...). Vse transakcije lahko vsi mogoče slediti in jih preveriti.

Comments


NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page