top of page

Bitcoin smo mi – Marko Pavlović

Updated: Apr 7

Dolgoletne izkušnje v korporativnem svetu upravljanja premoženja in investicijskega bančništva, analiza podatkov, spremljanje kapitalskih tokov, geopolitično dogajanje in razumevanje delovanja obstoječega finančnega sistema, sta Marka pripeljala do bitcoina. Ponudil nam je svoj pogled na bitcoin s perspektive investicijskega svetovalca.


Si bitcoiner. Kaj ta izraz pomeni zate?

Marko: Razločevanje med centralno finančno ureditvijo in decentraliziranim digitalnim nosilcem vrednosti.


Vrsto let si deloval v korporativnem svetu, doma in v tujini. S čim si se ukvarjal?

Marko: 12 let sem bil borzni posrednik in vse, kar sodi v posel borznega posredovanja, OnLine trgovanje v imenu in za račun strank na domači in na tujih borzah, vzajemni skladi, prevzemi in združitve, IPO. Po tem sem 4 leta kariero nadaljeval v privatnem bančništvu, znotraj ene izmed največjih evropskih bank, kot investicijski svetovalec za premožnejše stranke.


Nam lahko pojasniš kako deluje privatno bančništvo? Je cilj povečati premoženje stranke ali maksimizirati dobiček banke?

Marko: Del storitve je dolgoročna gradnja in vzdrževanje portfelja z različnimi finančnimi instrumenti (delnice, obveznice, različni vzajemni skladi, strukturirani produkti) v skladu s potrebami strank (v celotnem obdobju strankine aktivnosti), življenjskim slogom itd. Privatno bančništvo niso samo finančne naložbe. Res je, da je ta storitev v našem okolju bolj malo oziroma zelo okrnjeno zastopana, vendar celovita storitev privatnega bančništva, ki je na voljo v zahodnem svetu, obsega mnogo več kot samo finančne investicije. Je vseživljenjska, generacijska storitev na celotnem področju posameznika, družine, družinskega poslovanja. Vezano na drugi del vprašanja, pa gre za posel upravljanja s finančnimi naložbami posamezne banke, torej svežnjem finančnih instrumentov, ki jih ima banka v bilancah.


So produkti na voljo celotnemu trgu ali le izbranim strankam?

Marko: Celotnemu trgu so na voljo ETFi, vzajemni skladi, delnice, obveznice, plemenite kovine, tudi izvedeni instrumenti. Na primer določeni strukturirani produkti, derivati, ki so “tailor made”, so na voljo strankam, ki želijo tovrstne storitve in da, so na voljo premožnejšim, saj so take njihove potrebe. Da ne bo pomote, gradnja tovrstnih produktov nosi svoj strošek, zato tudi večji vstopni znesek.


Kdo narekuje kam se plasirajo investicije?

Marko: Če govorimo konkretno o privatnih bančništvih oziroma brokerskih oddelkih znotraj večjih bank, ima vsaka večja banka svoj analitični oddelek, segmentiran po posameznih naložbenih razredih, to so: delnice, obveznice, FX itd. To sedaj nastaja tudi za bitcoin in digitalna sredstva. Torej, to je osnova, na podlagi katere se izvaja investicijsko svetovanje po potrebi in željah strank. To je tudi osnova za izbiro ustreznih rešitev za dosego cilja (beri: finančnih instrumentov). Ti so lahko “hišni” ali pa ne. “Hišni” produkt pomeni le, da je dotična banka izdajatelj finančnega instrumenta (vzajemni sklad, ETF, derivati).

Bitcoin je svojo pot v finančni industriji šele pričel. Enako vidimo sedaj, da je več investicijskih bank izdalo svoj Bitcoin ETF. Razlike so le v upravljavski proviziji, mogoče izbiri skrbnika, torej tehnično ozadje in pa mogoče kakšna posebnost pri investicijski politiki, poravnavi ipd.

Ne gre toliko za “narekovanje”, kakor dejansko razumevanje delovanja trga kam se potrošnik usmeri glede na geopolitična dogajanja in makroekonomske napovedi. Likvidnost v obliki fiat sredstev se plasira tja, kamor gredo trendi, smernice. 

Kar se tiče “narekovanja” in Bitcoina – Bitcoin ETF finančni instrument je sedaj na mizah vseh investicijskih svetovalcev po celem svetu, kjer bodo v okviru razpršitve naložbenega portfelja ponujali tudi to. In zgodba je dobra. Ne samo dobra, zgodba je odlična. Ogromno različnih načinov kako se lahko nagovori zainteresirano javnost. In kdo je v tem najboljši? Wall Street.


Trenutno se na finančnih trgih dogaja sledeče - privatni bančnik skrbi za naložbe večje družine, dinastije, kjer upravlja recimo $100 milijonov različnih sredstev v portfelju in ponudi izpostavljenost v BTC do 5%, torej $5m. V tem primeru gre za t. i. “star denar”. Ta količina bitcoin-ov bo kupljena in umaknjena s trga. Skoraj za vedno bo ostala v portfelju te stranke, in bo šla iz roda v rod. Tako se bo širila investicijska aktivnosti v BTC in vrednost bo, merjeno v fiat valuti, seveda porastla. Tako nastajajo tudi cikli, nihanja in večji agregatni nakupi in prodaje. Tu se potem generirajo podatki o bodočih količinah, ki bodo prišle ali odšle iz trga ipd. Skratka, gre za običajen posel znotraj obstoječe finančne industrije.


Kakšne stranke smo Slovenci v primerjavi s tujimi vlagatelji? Kakšen je nivo znanja o produktih?

Marko: Znanje je prisotno, vendar slabo. Obstaja močna želja po razumevanju, kar je odlično, vendar širša družbena kultura doda negativne konotacije temu področju in smo kjer smo. Posameznikom okolje ne nudi poštenega ustvarjanja dodane vrednosti in širše blaginje. Razen, če se samoiniciativno udejstvuje in izobražuje. Kar se tiče podjetniške dejavnosti na področju sodobnih tehnologij, ko govorimo o blockchain rešitvah, pa smo zelo napredni in v tujini spoštovani ter prepoznani. Skratka, formalna družba in sistem na tem področju nista naravnana k izobraževanju posameznikov, niti zavestno se ne želi, da bi bili izobraženi in gradili t. i. bogastvo naroda.


Glede na tvoje dolgoletne izkušnje in znanje s področja upravljanja premoženja me zanima kaj bi svetoval Slovencem, ki mrzlično iščejo instantne, visoko donosne naložbe?

Marko: Tisti, ki mrzlično iščejo instantne visoke donose, jim bo sredstev slej kot prej zmanjkalo. Se pa razne piramidne zgodbe, po domače nategi, na tem ozemlju dogajajo približno vsake 3-5 let. Ta segment je očitno neke sorte nacionalni šport. Žal, povpraševanje je. Takim je težko kaj svetovati. Kaže, da imajo svojo časovno krivuljo učenja, večina jih ponavlja razrede večkrat. Ko obiskujem številne dogodke in se pogovarjam z obiskovalci kakšnih “sočnih” dogodkov, vidim kar nekaj takih modelov na trgu v tem trenutku. Tako pač je.


Wall Street je bogatejši za Bitcoin ETF. Kaj po tvojem mnenju to pomeni za Bitcoin?

Prihod Bitcoin ETF (exchange traded fund) na Wall Street je dejanje, ki ima velik pomen in odpira neslutene možnosti za razvoj te tehnologije naprej. Daje mu legitimnost, da je ta naložbeni razred še bolj prisoten v strokovnih investicijskih publikacijah, analitiki bodo spremljali razvoj in uporaba se bo širila. 

Prav tako to pomeni, da se bo fiat likvidnost konstantno pretakala v bitcoin, vsekakor v začetku pozitivno v eno smer. Bitcoin tržna kapitalizacija je tako zelo majhna, glede na ostale naložbene razrede, da bo volatilnost vsekakor pristona v prihodnosti, potencial pa velik.

Bitcoin ima zelo učinkovit in močan argument z vidika dejavnosti investicijskih bank, konkretno svetovalcev, ki bodo v okviru svojih rednih dejavnosti svetovanja lahko strankam ponudili to opcijo. Ljudje se bodo pričeli izobraževati, govoriti med seboj, trg bo ustrezno odreagiral. Zgodba Bitcoin ETF kot alternativna alokacija sredstev znotraj celotnega portfelja, je tako močna, da si bo vsak, ki kolikor toliko razume delovanje finančnih trgov, želel imeti Bitcoin ETF kot del portfelja, ter spremljati njegov razvoj še naprej. Glavna spodbuda za nakupno odločitev bo hedge portfelja. 


Po mojem mnenju gre za ključen dogodek, ki bo pripomogel k razvoju v smeri o kateri se danes Bitcoin skupnost pogovarja, idealizira, gradi v mislih in dejanjih. Bitcoin je sedaj priklopljen na največjo fiat likvidnost.


Ampak Bitcoin ETF ni Bitcoin. Je samo fiat produkt, ki bo služil provizijo s pomočjo bitcoina. Se motim?

Marko: Seveda, strogo tehnično gledano, investitor v Bitcoin ETF preda fiat likvidnost v institucijo, ki drži zasebne ključe. Lahko bi dejali, da je to “institucionalizirani Bitcoin”. Posameznik nima možnosti naročiti svojemu brokerju ali bančniku, da se mu bitcoin, ki ga ima “zapakiranega” v finančni instrument ETF, prenese na posameznikovo zasebno denarnico. V upravljavsko provizijo je vključen strošek storitve vse infrastrukture, vzdrževanja, skrbništva in storitve posrednikov, posledično tudi “break even” točko profitabilnosti same izdaje in vodenja takega finančnega instrumenta za izdajatelje.


Kdaj si prvič slišal za bitcoin in kdaj je naredilo klik v glavi?

Marko: Ko sem še delal kot borzni posrednik, se je pričel pojavljati na CNBC televiziji. Takrat je bil okoli $500. Potem sem se postopoma učil, nadgrajeval znanje, kariero, potem kamor se je industrija obračala, sem ga spremljal, vseskozi pa tudi ozaveščal tiste, ki so le-to želeli. Strankam sem vedno delil moje znanje, spoznanja in kaj se v svetu dogaja. Spoznavanje in razumevanje Bitcoin-a je proces in tudi to, da prepoznaš marsikatere posameznike okoli sebe, ki nimajo ravno iskrenih namenov. Hvaležen sem tudi za to izobraževanje.

Klik se je dogajal postopoma. Zadeva je bila jasna, bili so odgovori in potrebna so bila vprašanja in obratno. Zdrav razum raziskuje, kritično misli, sprašuje in to pač traja … obiskal sem nekaj konferenc, nekaj o Bitcoinu, nekaj o kriptu, v Londonu, Amsterdamu, Zurichu, Dubaju, Luganu, Lisboni idr. Del teh konferenc smo obiskali skupaj s slovensko skupnostjo, kjer sem hvaležen za pridobljeno znanje, ter da so prenašali vse moje pomisleke in fiat aplikacije na Bitcoin.



Za stranke upravljaš digitalna sredstva, premoženje. Kje, kako, na kakšen način?

Marko: Na ICONOMI platformi v Londonu vodim 8 različnih kripto strategij pod blagovno znamko Wisdom Crypto. Trenutno Wisdom Crypto strategijam sledi okoli 400 strank s približno €300k sredstvi. Stranke na ICONOMI platformi lahko sledijo, investirajo v te strategije. Strukture vključujejo Bitcoin, Ethereum in preostala najbolj likvidna digitalna sredstva po tržni kapitalizaciji. Strategije so različne, glede na volatilnost, sektorje ipd. Urejanje strategij je zasnovano na pasivni obliki, torej podobno kot se upravljajo ETF skladi. Vsaka stranka ICONOMI platforme prosto dostopa do Wisdom Crypto strategij, brez časovne vezave. Zaniteresiranim tako nudim izobraževanje 1:1 po načinu, kot sem ga vajen iz privatnega bančništva in borznega posredništva. Stranko opremim s potrebnim znanjem, viri informacij, varnostjo, tveganji in razumevanjem. Na podlagi tega stranki predložim možne alokacije glede na njene potrebe, ter sem jim na voljo za dodatna vprašanja.


Kakšne storitve še ponuja Wisdom Crypto?

Marko: Bistvo je izobraževanje, pomoč posameznikom, da razumejo kaj delajo, da se lahko samostojno učijo, znajo preveriti informacije. Prav tako se stranke izobrazi, če želijo dolgoročno  kupiti in držati bitcoin. Predstavi se investicijske rešitve skozi ustrezne finančne instrumente. Wisdom Crypto ponuja tudi informacije iz mednarodnih finančnih trgov, primarnih virov, skratka osveščanje.


Na kakšen način dvigniti zanimanje Slovenca, da začne raziskovati kaj je bitcoin?

Marko: Izobraževanje, uporaba, investicija.


Zakaj bitcoin? (V enem stavku)

Marko: Ker ima smisel in je logičen.


Imaš eno oranžno tableto. Komu v Sloveniji bi jo dal in zakaj?

Marko: V Sloveniji … hm … trenutno v Sloveniji opažam podjetniški utrip skozi podcast in video izseke na LinkedIn-u s strani SBC Slovenian Business Club pod vodstvom Joca Pečečnika. Mogoče bi on lahko skozi “zaužitje oranžne tabletke”, podjetniško miselnost in vpliv znal bolje evangelizirati pomen Bitcoina za slovensko okolje, da bi se kaj premaknilo v širše dobro na tem področju. Mislim, da je njegova podjetniška platforma trenutno pravo mesto za nagovor podjetniške sfere, odločevalcev in posameznikov.


Bitcoin knjige so končno dostopne tudi v slovenščini (bitcoin-knjiznica.si). Katero knjigo bi podaril predsednici države?

Marko: To je izredna dodana vrednost in bogastvo, da je tovrstna literature dostopna v slovenskem jeziku. Sam sem marketing in dejavnost zastavil skozi izobraževanje. V tem sklopu s prihodki, ki jih ustvarjam z upravljanem strategij na ICONOMI platformi, kupujem knjige Bitcoin standard in jih podarjam. Knjiga, izobraževanje so plemenita področja pristopa in nagovora do sočloveka.

Vezano na prejšnje vprašanje in v povezavi s tem vprašanjem, pa menim, da bi bila zmagovita kombinacija, da Joc Pečečnik zaužije oranžno tableto, predsednica države knjigo Bitcoin Standard, ter da skupaj nastopita na SBC Podcastu in vidimo kje kot družba smo in koliko dela nas še čaka.

David, spodbujam te v tej smeri, da to v okviru tvoje moči tudi dosežeš, z motivacijo, za mlade generacije in njihovo prihodnost. ☺


Kje te lahko ljudje najdejo?

V Kranju Kocka Bar na kavi pri puncah.

V Ljubljani vsaj ob sredah.


 

Bitcoin svetovanje


  • Te zanima zakaj je Bitcoin najboljši denar in denarni sistem?

  • Zakaj je odporen na cenzuro in omogoča suverenost?

  • Zakaj je to edina vrsta premoženja, ki je res tvoja?

  • Zakaj bitcoin ne izgublja kupne moči na dolgi rok?

  • Kje in kako ga kupiti?

  • Kje in kako ga hraniti?

  • ...

NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page