top of page

Bitcoin smo mi - Peter Golob

Updated: Apr 7

Je igranje z bitcoinom kot igra pokra? Kdo zmaga in kdo izgubi? Zmagamo vsi? Kako sta povezana bitcoin in poker, nam bo v tokratnem intervjuju pojasnil Peter Golob, nekdanji profesionalni igralec pokra, ki mu je Bitcoin spremenil življenje. 


Lahko zase rečeš, da si Bitcoiner in kaj ta izraz pomeni zate?

Peter: Seveda, sem čistokrvni Bitcoiner. To pomeni, da večino svojega ustvarjalnega časa posvečam Bitcoinu in si želim, da bi čim več ljudem približal to neverjetno odkritje.


Kdaj si se prvič srečal z Bitcoinom? Si ga razumel ob prvem stiku?

Peter: Prvič sem slišal za Bitcoin davnega leta 2011, na našem pokepro.cc portalu, na forumu, kjer je nek naš član razlagal o bitcoinu. Takrat je bila cena okoli 20$. Seveda me tedaj zadeva ni niti malo pritegnila, saj je bila takrat moja glava drugje. Generiral sem zame takrat veliko denarja s samim online pokrom, ukvarjal sem se tudi s partnerskim (affiliate) programom povezanim s pokrom. Moj ego je bil previsok, fokus je bil povsem drugje in zadeva me ni mogla pritegniti, ker takrat še ni bil čas zame.


Imel sem srečo, da sem imel odličnega mentorja Tomaža, ki me je od leta 2014 vsake toliko časa vprašal, če sem ga že kupil. Tako sem potem leta 2017 investiral prvič. To me je spodbudilo, da sem se začel učiti in poti nazaj ni več bilo. Spet sem našel svojo strast.


Imaš bogate izkušnje iz sveta pokra. Nam lahko zaupaš svojo pot?

Peter: Uff, dolga zgodba. Nekje sem slišal, da se Jonas Ž, ki je bil takrat medijska zvezda, ukvarja z online pokrom. Poskusil sem in po skromnih začetkih, mi je nekako prišla v roke dobra knjiga o strategiji pokra. Natančno sem jo preučil in od takrat nisem več gledal nazaj. Postal sem obseden s študijem in samo igro, saj se je zdelo, da sem našel natanko to kar sem iskal. Rezultati so se eksponentno izboljševali in že v pol leta sem služil nekajkratnik plače. Delal pa sem kot strojni inženir. Leta 2003 sem dal odpoved in takrat sem se povsem posvetil profesionalnemu pokru. Kasneje sem postavil portal https://si.pokerpro.cc/  (ki pod drugim vodstvom deluje še danes) in s tem pomagal ustvariti slovensko poker skupnost. Zadeve so potekale organsko in postali smo prava ekipa, kjer smo skupaj napredovali in se učili. Našim članom smo omogočili mnoge ugodnosti, od samih izobraževanj o strategiji, do tega, da so dobili popuste pri pristojbinah, ki so jih pobirali organizatorji online pokra. Videli smo cel svet in uživali življenje z veliko žlico.


Kaj koristnega za življenje te je naučil svet pokra?

Peter: Mnogo stvari, predvsem dolgoročne naravnanosti. Vsaka knjiga o strategiji govori ravno o tem, vendar imajo vse eno veliko skupno napako. Dolgoročnost je mnogo daljša kot se sprva zdi. Ker pa je poker končna igra, je vanj vgrajena bolečina, saj zmagovalec pridobi na račun poraženca, kar na koncu privede do neravnovesja. To me je osebno pripeljalo do ločitve, izgorelosti in depresije.



Kaj skupnega imata poker in Bitcoin?

Peter: V bistvu sta ravno nasprotna principa. Pri pokru tekmuješ z ostalimi igralci za denar, ki je na mizi, s tem, da organizator želi imeti tudi svoj del pogače, ki je običajno precejšen. Tako, da je organizator daleč “najboljši igralec” in se počasi ves denar steka k njemu. S časom, ko se vsi igralci izboljšujejo in postajajo vse bolj enakovredni, v bistvu vse pobere organizator. Podobno deluje tudi naša trenutna “fiat” ekonomija, kjer se vsa produktivnost in inovativnost družbe steka k vladajočim strukturam ali institucijam, ki so ugrabile denar in moč za manipulacijo sistema. Namesto, da bi imeli vse več časa in bili vse bogatejši kot posamezniki in družba, se vse steka v roke tistih, ki imajo moč in lahko intervenirajo, kakor jim ustreza. 

Bitcoin pa je pravo nasprotje, saj ne gre za igro z ničelno vsoto, kjer nekdo pridobi na račun drugega, ampak imajo vsi udeleženci v omrežju od tega dolgoročno korist. Je pravo orodje, ki bo dolgoročno naravnalo iniciative v sistemu in nas pripeljalo do boljšega življenja.


Velja proof of work tudi v svetu pokra?

Peter: Seveda. Da si v pokru lahko uspešen, moraš imeti ogromno prednost pred ostalimi igralci. Za kaj takega pa moraš posvetiti ogromno časa študiju igre, za kar porabiš ogromno energije. Seveda moraš imeti tudi izredno čustveno kontrolo. Dandanašnji vrhunski igralci imajo po dva trenerja: enega za samo strategijo igre in drugega za mentalno pripravo. Zastonj malica ne obstaja.


Pred kratkim si s kolegi organiziral prvi Bitcoin dogodek v Zasavju (Bitcoin meetup Zasavje). Komu je namenjen in o čem govorite na tovrstnih dogodkih?

Peter: Predvsem želimo spodbuditi ljudi, da začnejo razmišljati o Bitcoinu in se začnejo učiti. Namenjen je vsem ljudem, saj predstavlja svetlo lučko na koncu tunela. Govorimo o vsem mogočem, največ pa seveda o ekonomiji, denarju in boljšem življenju.


Kje lahko ljudje spremljajo kdaj organizirate dogodke in kakšna je tema?

Peter: Na FB ima Bitcoin društvo Slovenije svojo skupino, kjer so objavljeni vsi tovrstni dogodki. Teme so različne in teh dogodkov po Sloveniji bo vse več. Konkretno v Trbovljah bo vsak mesec novo srečanje.


Kaj počneš v prostem času? Si še kako drugače povezan z Bitcoinom?

Peter: Sem strasten tenisač in gorski kolesar, kjer se s svojo Husquarno podim po bližnjih hribih. Še vedno me privlači tveganje in kdaj pa kdaj napišem kakšno teniško stavo. Včasih pa še vseeno vržemo kakšen poker s prijatelji. 

Bitcoin je v bistvu moje življenje in vse gledam s te perspektive. Ko enkrat dojameš, ko ti klikne, ne moreš, da ne bi videl sveta v drugačni luči. Zame je Bitcoin lučka, je transformacijska materija, ki te ponese do tega, da se začneš učiti, in z vsakim korakom napreduješ. Seveda pomaga tudi to, da se tvoja kupna moč povečuje in nisi več vezan na ta pokvarjen sistem. S tem si kupiš čas in svobodo in lahko počneš tisto kar te veseli.


Do česa mora priti, da bodo ljudje spoznali, da država, globalisti in multinacionalke nikoli ne delujejo v korist ljudi?

Peter: Izgleda, da je bolečina nujna in potrebna za vsakogar. Vsak na individualni ravni potrebuje bolečino, ki ga opremi z motivom in željo, da se skoplje iz te doline solz. Bojim se samo prevelike kolektivne bolečine, ki lahko nastopi v obliki totalitarizma in kontrole, ki nam bo vsiljena. Temu je namenjeno naše gibanje, saj je Bitcoin nastal natanko iz tega razloga, da se temu upremo in postavimo vzporedni, za vse enak, decentraliziran sistem.


Piše se leto 2030. Kakšna bo vloga Bitcoina takrat?

Peter: Mislim, da se bo prav v naslednjem ciklu naredila vsesplošna tranzicija in takrat bo že mnogo bolj jasno, da Bitcoin postaja edini pravi globalni denar.


Kakšna sprememba je potrebna, da bo država servis za državljane in ne obratno? 

Peter: Bitcoin kot svetovna rezervna valuta in padec dolžniškega fiat sistema, ki ne pije vode.


Na kakšen način dvigniti zanimanje Slovenca, da začne raziskovati kaj je bitcoin?

Vsak, ki deluje v tem ekosistemu mora prispevati na svoj način. Vsak, ki je lastnik bitcoina ima vzpodbudo, da se omrežje čim bolj širi. Povprečnega človeka pa bo organsko prepričala cena v € in sčasoma se bitcoinu ne bo mogel upreti nihče. Počakajte še malo in čez par mesecev bo iz vsakega medija štrlel Bitcoin. Svet se tako dobri tehnologiji ne more upreti, saj jo nujno potrebujemo za civilizirano in urejeno družbo. Vse poteka, bolj kot ne, tako kot je prav.


Zakaj bitcoin? (V enem stavku) 

Peter: Ker je antimaterija tega pokvarjenega sistema, ki bo pravilno naravnala in uravnotežila iniciative ljudi. 


Imaš eno oranžno tableto. Komu v Sloveniji bi jo dal?

Peter: V Trbovljah imamo Dewesoft, katerega idejni vodja je Jure Knez, ki je izjemen strokovnjak in vizionar. Želim si, da bi on dojel moč Bitcoina.


Katero knjigo bi podaril predsednici države?

Peter: Knjigo Seba Bunneya, kolega, strastnega downhillerja, ki je napisal brilijantno knjigo: The Hidden Cost of Money.


Kje te lahko ljudje najdejo?

Peter: Na FB imam stran Cerkev Sv. Bitcoina, ki je nastala povsem iz heca, saj se posmehujemo vsem institucijam, kjer objavljam šaljive, pa tudi zelo resne zadeve.

Imam tudi spletno stran,  kjer napišem kakšen članek ali pa prevajam zadeve mnogih drugih avtorjev, da so dostopne slovenski javnosti, predvsem iz svojega čistega zadovoljstva.


 

Bitcoin svetovanje


  • Te zanima zakaj je Bitcoin najboljši denar in denarni sistem?

  • Zakaj je odporen na cenzuro in omogoča suverenost?

  • Zakaj je to edina vrsta premoženja, ki je res vaša?

  • Zakaj bitcoin ne izgublja kupne moči na dolgi rok?

  • Kje in kako ga kupiti?

  • Kje in kako ga hraniti?

  • ...

NEWSLETTER

Novice s sveta Bitcoina v vaš nabiralnik.

bottom of page